pondělí 29. listopadu 2010

Denim Demon



Denim Demon je nejen název písně od legendární skupiny Turbonegro, ale také značka zajímavých džín ze Švédska. Přesněji řečeno z Laponska (severní část Skandinávie). Obyvatelé zde žijící se nazývají Sámové. Označení Laponci má pejorativní nádech takže se dnes již ve Skandinávii téměř nepoužívá.


Podzimní scenérie


Společnost Denim Demon byla založena jako rodinný podnik bratry Oskarem, Antonem, Patrikem a jejich otcem Kjellåke. Rodina pochází z části Švédska nazývané Jämtland, která je už součástí území obýváneho Sámy. Nyní společnost sídlí ve Stockholmu, nicméně vliv kultury Sami je stále znát. Na zadní kapse je trikolóra v barvách vlajky Sami, na knoflíkách je design v podobě sobích parohů.



Nejsou to klasická domácí zvířata, jsou to sobi.


Sobí paroží


Džíny jsou kvalitní, nicméně klasické, bez módních výstřelků. Zajímavostí je žena – Denim Demon, která je vyšitá po zadní kapsou a vynikne tedy až postupným nošením a opotřebením. I názvy jednotlivých střihů vychází z jazyku jižních Sámů. Jmenují se například Aajja (děda), Aahka (babička) nebo Njakka (stopař). Denim Demon je zkrátka společnost založená na tradicích tohoto drsného severského národa a na vášni pro kvalitní denim. Zkrátka, rozhodně se nejedná o nějakou módní rychlokvašku s primární touhou rychle zbohatnout za každou cenu. Nicméně unikátní Denim Demon džíny se dají nyní koupit nejen v rodném Švédsku, ale i po celé Evropě (západní), USA i Japonsku.

Denim Demon - doma na Severu a teď i v Praze


Zajímavým a asi i poměrně ojedinělým počinem této party byl Project Ware Outs, kdy rozdali džíny Aajja Raw Indigo Red Selvedge svým přátelům na severu. Sedm Sámů (mezi nimi i jedna žena) pak džíny nosilo 6 měsíců bez praní a vykonávali v nich svojí běžnou každodenní práci i chodili za zábavou. Po 6 měsících džíny vrátili zpět chlapcům do Denim Demon a ti je pak použili jako základ pro 7 typů seprání na novou sézonu. Seprání bylo provedeno u největších odborníků na světě, v Japonsku. Každý typ seprání má pak jedinečné autentické opotřebení podle toho co jeho majitel 6 měsíců v džínách prováděl. 


Ano, i takové džíny se prodávají jinde než v second-handech

Jako příklad můžete vidět seprání ala Per Guttorm. Per je mladík, žijící na dalekem severu (jak jinak) v norském Saltfjellet. Mezi jeho záliby patří jízda na krosové motorce a je to krásně vidět na spodní části levé nohavice. Džíny se dostaly do řetězu motocyklu a jen díky Perově mámě zůstala nohavice vcelku. Na následujících fotografích jsou vidět už kopie těchto džín a krásně demonstrují posedlost detailem u těchto švédských borců. 


Levá noha dole hodně rozbitá


Jedná se samozřejmě o několik kusů pouze pro fajnšmekry a tomu odpovídá i cena, ale proč si nevytvořit svoje unikátní džíny se svým opotřebením odpovídajícím Vašemu jedinečnému životnímu stylu, že? 



Podobizna autora obnošení, 44. ze série 59 kusů

Extrémní byl už vzor pro výrobu těchto džín




Denim Demon nevyrábí pouze džíny, ale i trička, košile (s knoflíky ze sobích parohů), bundy atd. Vše je jednoduché, vyrobené z kvalitních materiálů. Několik kusů ze stávající kolekce je k vidění a ke koupi na Pop-Up akci v BellaBrutta showroomu v Praze 4 - Nuslích. Kompletní kolekce bude k dispozici počátkem příštího roku.



3 komentáře:

  1. Ahoj Stando, ty denimová hlavo. Musím přidat svůj komentář, minimálně proto, že jsem ze svých denim demonů nadšený a už plánuju další model. Takže nelze než doporučit všem, co mají všech pět pohromadě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. no ale to me samozrejme tesi. za pul roku nafotime a poslem do Stockholmu, treba udelaji seprani "Vitja" i kdyz nejsi z Laponska

    OdpovědětVymazat
  3. přesně tak. věci z Laponska jsou u těhle kluků úplně běžný, ale třeba seprani z Tábora, to pro ně bude něco naprosto exotickýho a věřím, že nejeden Laponec bude chtít vypadat jako táborák

    OdpovědětVymazat