pátek 5. listopadu 2010

Momotaro Jeans


Momotaro (jap. Momo – broskev, taro – prvorozený syn) je jedna z nejznámějších japonských legend. Jedna verze je dosti podobná české pohádce o Plaváčkovi. Japonský plaváček však připlouvá ve velké broskvi a stává se novopečeným synem svých dosud bezdětných rodičů. Ta zábavnější legenda mluví o tom, že stará postarší žena vyloví z řeky broskev a odnese si jí domů k večeři. Poté co kousek sní, zázračně omládne, že jí vlastní manžel nepozná. Poté co se stejným způsobem omladí i on, prožijí spolu noc plnou vášně a dočkají se tak po dlouhých letech vytouženého syna. Pojmenovali ho Momotaro.



Tato legenda pochází z jižní části Japonska, Okayamy. V Okayamě leží také město Kojima. Kojima je již po stovky let centrem japonských tkalcovských mistrů. Tradice před pár lety pomohla také tomu, že se v Kojimě nyní produkuje nejkvalitnější, ale také nejdražší denim na světě. Materiál z dílen společnosti Collect, pod kterou Momotaro spadá, používá např. i PRPS.




Momotaro používá pro své džíny jen to nejlepší. Bavlna, ze které ze denim vyrábí, se ručně sklízí v Zimbabwe. Běžně se používá díky svým kvalitám pro výrobu luxusní dámské módy nebo pánských košil.



Také barvení indigem je velmi jedinečné a není mnoho míst na světě, kde se technologie Rope Dyeing používá. Výsledkem je žádaný barevný odstín a charakteristika stejná jako u originálních amerických džín vyráběných tradičním způsobem před mnoha desítkami let.



Denim se pak z obarvených vláken vyrábí na tradičních člunkových tkalcovských stavech. Tyto stroje téměř vymizely díky masové produkci obyčejných džín. Japonci je chytře odkoupili například od Levisu v padesátých letech a díky své preciznosti dosáhli bezkonkurenčních výsledků. Materiál vyrobený na těchto stavech se nazývá Selvedge a je bezesporu jediným možným pro džíny nejvyšší kvality. 




I šicí stroje, kterými se džíny šijí jsou tradiční. Jedná se o stroje Union Specials Sewing Machine, na kterých se šily např. džíny Levi's ještě před válkou. Nejedná se o samúčelné rozhodnutí, ale opět o snahu použít na výrobu Momotaro jen to nejlepší.



Výsledkem všech těchto postupů, které se v Kojimě dodržují, jsou džíny jen té nejvyšší světové kvality, v Čechách dosud neviděné. 

Japonská důslednost a smysl pro detail, nebo možná až posedlost extrémy, končí až na ceně džín cca 38 tisíc.

7 komentářů:

  1. Jo tohle mně zaujalo. Neznám žádnej nekvalitní japonskej výrobek a vlastní obchodní zkušenosti mně celkem rychle dohnali k tomu jeden ks hned objednat. Kupodivu ne pro sebe, ale pro dobrýho kámoše, kterej zrovna slaví 40. Tak snad mu vydržej dalších 40 let.

    OdpovědětVymazat
  2. no tak Marku, to si vybral paradni darek. Me jeste nikdy zadnej kamarad dziny nedal, natoz pak japonsky a uz vubec ne Momotara... Pokud mu neshori nebo je nesezerou mysi, tak ho asi i prezijou

    OdpovědětVymazat
  3. Koupil jsem si tyto jeansy, ale mám problém se zkrácením. Sháním někoho kdo má mašinu na řetízkovej steh :(

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem si jist, zda někoho takového v Praze máme. Vím, že v Berlíně nebo Amsterdamu se tím zabývají. Popř. lze džíny poslat do Japonska k výrobci, kteý je zkrátí zdarma. Nicméně doporučil bych se zkracováním počkat až po několika vypráních, aby pak po vyprání nebyla délka "na Havla".

    OdpovědětVymazat
  5. No, tak tohle je fakt zajimavy - driv jsem kupoval Levis, ale uz to davno neni, co byvalo a tak jsem se zacal shnet po kvalitnichdzinach - a ejhle / clanek v casopise / takze se k Vam zajdu podivat co nejdriv. Konecne kvalita za prijatelnou cenu.

    OdpovědětVymazat
  6. rozhodne se u nas zastavte. My budeme radi a Vy, doufame, take

    OdpovědětVymazat