pondělí 24. ledna 2011

Berlín v lednu



Dobrým důvodem výletu do Berlína nebyl tentokrát žádný koncert, ale návštěva výstavy SEEK, která probíhá paralelně s dalšími akcemi v Berlíně v rámci Fashion Weeku, navíc ještě ve stejném prostoru jako výstava Premium, která má poněkud jiný záběr.

SEEK v prostoru Premium

Narozdíl od těch ostatních se na SEEKu rozhodně nesetkáte se stánky o velikosti menšího hradu, ale spíše s menšími značkami, které se nemusí chlubit honosnými výstavními prostory. Ve skutečnosti je to cíleně naopak. Jak se můžete přesvědčit na níže umístěných fotografiích, v hlavních rolích jsou OSB desky, pár štendrů a samozřejmě jednotlivé kolekce. Vše probíhá v klidu a rozhodně tu není shon a chaos na podobných akcích všudypřítomný. Měl jsem ze SEEKu osobně velmi dobrý pocit.

Nová kolekce Qwstion. Tašky z kanvasu v centru dění

Denim Demon pásky, peněženky, nové boty, batoh a také kořalka Akvavit (ta není na prodej)
S designem si nikdo hlavu neláme

Na stánku Indigofera Prima Jeans byly samozřejmě džíny, ale i unikátní deky z norské vlny

Ovšem k džínům je potřeba mít i košile, bundy, vesty...
To, že se podobná akce koná v Berlíně asi není úplně náhoda. Různorodost oblečení a pověstné multikulti musí ohromit v Berlíně i člověka znalého poměru v jiných evropských metropolí. Škála oblečení obyvatel i turistů, kterýcj je v Berlíně mnoho, sahá od pankáčů v prapodivných kombinacích vojenských, pracovních a bůhvíjakých zbytků až po dámy s kabelkou v ceně nového auta východní provenience. Důležitý je ale fakt, že si nikdo nikoho nevšímá (alespoň ne viditelně).

Tihle fešáci asi nejsou místní. Nezajímavý není ani výběr piv v obyčejném stánku, kterých jsou v Berlíně stovky.
Kromě této módní různorodosti panuje v Berlíně i různorodost kulinářská, ale taková, že to asi není s čím porovnávat, alespoň v Evropě ne. Italské, mexické, turecké, syrské, vietnamské a další restaurace, fastfoody i obyčejné hospody jsou v Berlíně na každé ulici a snad ve všech cenových úrovních. I ty nejlevnější podávají velmi chutná jídla, dalo by se i říci, že mnohem chutnější a i levnější než třeba v Praze.

Currywurst - berlínský vynález, dá se jíst v kteroukoliv denní a hlavně noční dobu


Máme polévky, a hotdogy (veganské, vegetarianské a možná snad i z masa)

Restaurace, hospody a bistra v Berlíně vyžadují samostatný článek protože je to téma nesmírně rozsáhlé, takže bych ještě zmínil návštěvu oblíbeného obchodu Burg&Schild v centru Berlína, v Mitte. Jedná se obchod, který asi téměř výhradně nabízí zboží pro muže, v tom nejlepším slova smyslu.

Pečlivě vybrané zboží. Parádní interiér

Návštěvu obchodu každému doporučuji a i když si třeba nic nevyberete, můžete si poklábosit u piva nebo kafe s někým s velmi ochotného a samozřejmě erudovaného personálu. Jak je v Berlíně zvykem, lidé obecně se k sobě chovají velmi otevřeně a  už při mé první návštěvě před pár lety jsem si vzpomněl na vyšumělý slogan jednoho českého pivovaru: "Chlapi sobě". Das stimmt!

V obchodě stále velká nabídka bot Red Wing, a to i přesto, že za rohem si pánové otevřeli Red Wing obchod

V Mitte obecně je velmi vysoká koncetrace zajímavých obchodů se sortimentem, o kterém v Čechách ani nevíme. Zatím...

To, že je Berlín stále o krok napřed dokazuje např. tato výstava:  Velo Couture.


Je pochopitelné, že "cyklistická" výstava se koná ve městě, kde díky tomu že město leží na placce a infrastruktura je již nějaký pátek pro cyklisty připravená, jezdí na kole obrovské množství lidí. Ale i u nás se snad blýská na lepší časy a pak návštěva nebo snad možnost vystavovat na takovéto akci se jeví jako užitečná i pro Čechy.

V Berlíně jsou kola úplně všude. Různá kola..

Žádné komentáře:

Okomentovat