úterý 18. ledna 2011

Jak se správně měří velikost džín?

Velikost je jedním z nejdůležitějších faktorů při nákupu džín. Vzhledem k tomu, že každá značka má označení rozdílné, zdá se nám nejspolehlivější mít od každého střihu a velikosti podchyceny všechny důležité míry.
Níže popisovaný způsob měření různých "veličin" je poměrně standartní a používá se v kamenných krámech i eshopech po celém světě.


Pokud je na džínách napsána velikost  W32L34, popř. jen 32/34, dá se z toho usoudit, že pas (waist, v tomto případě W=width, šířka) je 32 palců, cca 81 cm. Délka (myšleno délka nohavice) je pak 34 palců, cca 86 cm. Ovšem, jak jsem již zmiňoval, mezi různými výrobci platí různé velikosti. Já mám např. džíny, které mi dobře padnou velikosti W33, ale i 36, což je papírově velký rozdíl, ale jsou v podstatě velké stejně.


Před nákupem nových džín bych doporučil změřit doma starší, dobře padnoucí džíny a s těmito čísly pak pracovat. Pro snadnou orientaci přidávám i anglický název.


Pas (Waist)

Asi nejzásadnější míra. Zapněte knoflíky nebo zip na džínách a položte džíny na zem. Položte džíny na rovnou plochu a vyrovnejte případné nerovnosti. Změřenou hodnotu vynásobte dvěma.

Důležité je, aby horní okraj byl pokud možno rovně


Přední sed (Front Rise)

Džíny opět srovnáme. Přední sed měříme od švu v rozkroku k hornímu okraji džín. 



Knoflíky/zip jsou stále zapnuté

Zadní sed (Back Rise)

Džíny dlaněmi srovnáme. Měří se stejně jako přední sed, jen na zadní straně.

Ano, jsou to Momotaro Jeans


Stehno (Upper Thigh)

Podceňovaná míra, ale je nesmírně důležitá pro to jk džíny padnou, ale hlavně jak sedí. Měří se opět od švu v rozkroku směrem ven k okraji džín.


Důležité je, aby byl metr rovnoběžný s horním okrajem džín.


Nohavice (Bottom Width)

Na rovné ploše vyrovnáme měřenou nohavici. Zde se narozdíl od pasu hodnota nenásobí dvěma.



Délka nohavice (Inseam)

Nejpracnější měření, ale zároveň je to skvělý ukazatel toho, jak se džíny např. zmenšily při praní nebo Soakingu. Měří se od švu k rozkroku k spodnímu okraji nohavice.

Snažíme se udržet vnitřní šev co nejrovnější




Žádné komentáře:

Okomentovat