neděle 6. února 2011

Dry, Raw, Rigid, Unwashed



Dry - suchý
Raw - syrový, surový, nezpracovaný
Rigid - přísný, tuhý, neohebný
Unwashed - nepraný

Toliko slovníkový suchý překlad, ve světě denimu mají však všechny tyto slova tentýž význam. Jedná se o denim, který nebyl po ušití již dále upravován praním (s vyjímkou pre-wash nebo one-wash úpravy, viz níže), či jinými technikami simulujícími opotřebení materiálu. 



Momotaro Vintage Raw - nový stav
Momotaro Vintage Raw - po 5.měsících


Veškeré opotřebení je pak plně v režii čerstvého majitele takových džín. Nákup a využívání takovýchto džín přináší několik výhod. Mimo další např. tyto:

  • džíny se postupně tvarově zformují podle těla svého vlastníka. Džíny se pak pro svého majitele stanou tím, čemuž se říká v angličtině příznačně Second Skin.
  • džíny se opotřebí dle životního stylu svého majitele. Toto opotřebení je jedinečné a někteří jej dokonce považují za umění (na tomto „umění“ je asi nejzábavnější ten fakt, že se vytváří jaksi samo). Existují velké komunity lidí, které se touto tvorbou zabývají.
  • Raw denim je levnější, protože se ušetří náklady za jeho umělé opotřebení. Samozřejmě se toto tvrzení se netýká džín za pár korun ze supermarketu, mluvíme zde o kvalitním denimu. O zajímavém praní kvalitního denimu jsme již psali zde.
  • Některé technologie sepírání džín jsou nepříliš prospěšné pro životní prostředí, např. díky nezanedbatelné spotřebě vody. Velmi vážný dopad má proces zvaný sandblasting pro lidi, kteří tuto práci v otřesných podmínkách dělají. Více např. tady.

Ne, tyto džíny neopracovával stroj ani levná lidská pracovní síla 


Výsledkem jsou pak unikátní džíny, které přesně odpovídají životnímu stylu jejich majitele. Samozřejmě, že člověk sedící 8 hodin denně v práci a pak ještě doma u internetu nebude mít toto opotřebení nijak valné v porovnání s majitelem džín, který denně dojíždí do práce na kole. Je několik triků, kterými lze džíny dále personifikovat. Tradiční je peněženka nebo telefon v zadní kapse. U Švédů je k vidění např. ošoupaný obrys typické krabičky od žvýkacího tabáku (Snuss). S pobavením vzpomínám na kamaráda, který po nákupu džín v second handu počátkem 90.let měl v zadní kapse obtisklý hřeben. To už asi dnes neuvidíte.

iPhone je velmi rozšířen i mezi majiteli Denim Demon Jeans

Tvar krabičky na Snuss je nasnadě


Pro nováčky v oblasti Raw denimu bych zmínil pár rad:

  • Indigo je barvivo, které po nákupu stále ještě pouští modrou barvu. Nedoporučuje se zpočátku tedy bílé spodní prádlo ani posedávat na bílých pohovkách. Pokud se nedokážete obejít bez bílých bot a nechcete na nich mít modré čmouhy od nových džín, vše vyřeší proužek lepenky na vnitřní straně kalhot.
Nejenom bílé boty mohou být poznamenány novými džíny

  • Jak název napovídá, džíny nebyly prané. Jednou z vlastností denimu je, že se ve vodě jaksi zcvrkává. Tomu výrobci předchází technologií sanforizace, kterou prochází naprostá většina dnes vyráběného denimu. Tento proces probíhá ještě před rozstříháním materiálu na jednotlivé kusy kalhot. Vyjímkou jsou pouze tzv. unsanforised jeans, např. Momotaro Vintage Raw nebo raritní džíny barvené přírodním indigem. Další fintou, kterou výrobci používají je tzv. pre-wash nebo one-wash, což není nic jiného, než vyprání džín těsně po výrobě. I tím se zabrání případnému zoufalství majitele džín, který je poprvé vypere a zjistí, že se mu kalhoty srazily až o dvě velikosti. Toto všechno je potřeba konzultovat se svým prodejcem džín. Všechny džíny se zmenší po vyprání, ale během postupného nošení se opět vrátí na svou původní velikost. Toto srážení mizí někdy po 3.vyprání (u Vintage denimu je potřeba vyprat džíny třeba i desetkrát). Více se praní denimu budeme věnovat ve speciálním článku.
  • Pro laika je nejvíc rozporuplné doporučení nové rigid jeans neprat co nejdéle. Není se čeho bát, rozhodně nehrozí žádné kožní choroby a případný zápach vyřešíte větráním na čerstvém vzduchu, popř. umístěním džín na mrazák. Pro optimální vzhled a pocit se doporučuje džíny nosit co nejčastěji (každý den nejlépe) a vyprat je až po půl roce (minimálně) nošení.

Pokud vše shrnu, doporučil bych koupi rigid denimu všem lidem, kterým není lhostejné, co na sobě nosí. Po několika měsících skutečně získáte pocit jedinečně padnoucích džín, které navíc nesou známky vašich aktivit za poslední dobu. Pocit by se dal přirovnat asi k tomu, když si vaše nohy hoví ve "vlastnoručně" vyšláplých botách a to se prostě v obchoďáku koupit nedá.


Není asi uplně praktické nosit Ray-Bany v zadní kapse, ale vypadá to parádně

Žádné komentáře:

Okomentovat