neděle 20. března 2011

Armor Lux





Anglický název pro klasické námořnické triko je Breton shirt. Společnost Armor Lux založil v roce 1938 švýcarsko-německý podnikatel Walter Hubacher v městě Quimper právě v Bretani. 


Naprosto klasické tričkov podáni Armor Lux

Dnes je Armor Lux synonymem pro kvalitní námořnická trika, vlněné svetry nebo kabáty. Vše je vyrobeno v továrnách ve Francii. Mottem společnosti je: kvalita, tradice, etika. Společnost Armor Lux je známá nejen díky své široké škále svršků, ale také tím, že podporuje princip Fair Trade a vůbec funguje na vysokých etických i ekologických principech.


Armor Lux je prostě radost


Pruhovaná námořnická trika jsou dloholetou stálicí. Oblékají je všichni a vždy tomu tak bylo. Námořníci, vojáci, rybáři, dělníci, anarchisti, rockové hvězdy (Cobain) ale i filmoví režiséři (Hřebejk), umělci (Picasso), fotografové, popř. oběti módy nebo i prostitutky. 






Pro rok 2011 i francouzská fotbalová reprezentace obléká podobné dresy pro své zápasy venku, které jsou sice od Nike, ale diplomaticky řečeno: inspirace klasikou je tu nepřehlédnutelná. No koneckonců, podívejte se sami. Bohužel, video je pouze en francais.


Bretaňské námořnické tričko oficiálně vzniklo 27.3.1858 jako součást uniformy francouzských námořníků. Pruhy byly zvoleny jako nejlépe viditelné v případě pádu muže přes palubu. Praktické. Nyní v roce 2011 jsou námořnická trika v kolekcích značek jako je Prada, ovšem např. za 259 dolarů jako treba zde. Nebo se taky asi dá koupit v obchodech "Vše za 30,-". 


Barevných kombinací je mnoho




Na světě tedy existuje mnoho výrobců takové běžné věci jako je námořnické triko, ale Armor Lux vzniká v Bretani, který je kromě legendy o Excaliburu známý spíše svým nepříliš přívetivým počasím. U Armor Lux jsou kromě svých triček pro nejširší použití připraveni i na tvrdé povětrnostní podmínky. Svetry a čepice s pruhy nebo bez, ale vždy z velmi kvalitní vlny, pocházející ze skotských ovcí. Sortiment zahrnuje i pláštěnky s lepenyými švy a s důkladně voděnedostupnými kapsami. 


Svetry jsou různé, s knoflíky, na zip, pruhované i jednobarevné.


Pláštěnky jsou k mání i v modré barvě.




Vybraný sortiment této značky již brzy v eshopu Denim Heads.

2 komentáře: