neděle 22. ledna 2012

Mooks - we want more..



Stala se nám celkem nepředpokládaná věc a to ta, že se nám ozval český (!!) fanoušek japonských magazínů Lightning a Free&Easy. O co jde jsme naznačili třeba tady nebo tady. Byl velmi skromný a tvrdil o sobě, že vlastně žádným fanouškem není a proto, že nám rád přenechá magazíny, které jsou pro něj prý už trochu moc... Pro nás jsou tak akorát a tímto mu ještě jednou děkujeme.



Začneme tím tenčím. Jedná se o mook (magazine x book), přičemž v tomto slova smyslu není mook míněn rozhodně nijak hanlivě. Učebnicový příklad toho "špatného" použití slova mook si můžete poslechnout ve výborném filmu Mean Streets z roku 1973 od Martina Scorseseho. To, co nás zajíma nyní je mook, slovo, které vzniká spojením slov magazine a book, toho se týká i formát, protože u leckterých mooků tloušťka přesahuje i 300 stran.



mono Vintage Clothing je tedy tenší, cca 150 stran textu a obrázků, které vesměs popisují jednotlivé obchody se starým i novým oblečením. Z většiny se jedná o obchody japonské, ale v některých číslech jsou třeba části věnované Vintage shopům např. v Los Angeles. U obchodů je pak vypíchnuta nabídka toho nejlepšího, co je (bylo) momentálně skladem. V každém čísle se pak věnují s japonskou precizností některým aspektům vintage oblečení např. tomu, jaké kapsy či jakým způsobem jsou přišity knoflíky u "správné" Work shirt.



Formát mono Workwear je o dost masivnější, počet stran je vždy hodně přes 300, což je na "japonskej časák o montérkách" (jak popsal jeden náš kamarád), celkem dost. Každé číslo je věnováno nějakému směru v oblékání v minulosti. Jak název napovídá, jedná se vždy o oblečení pracovní. Jednou je to tedy zaměřeno např. na armádní výstroj, jednou na námořníky.



Vyjímkou nejsou články, či spíše sekce, kdy je 30 stran věnováno jedné značce. V jednom z čísel dostává velký prostor i Barbour se svou bohatou historií nebo mistr nad mistry Nigel Cabourn, který má dokonce dvoustranu s anglickým překladem (asi) japonského textu. Náhled můžete vidět třeba na jeho stránkách zde. Barbour se pro nás počínaje dneškem stává další značkou v našem portfoliu. To jen na okraj. Samozřejmě se brzy dozvíte zde na blogu i na webu Denim heads.



Přijďte se koneckonců přesvědčit sami, mooks jsou zajímavé pro každého, nejen pro nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat