sobota 14. července 2012

Levi's Vintage Clothing


V roce 1999 vzniká samostatná kreativní skupina Levi's XX. Má sídlo v Amsterdamu a je nezávislá na své mateřské společnosti Levi Strauss & Co. Jednou ze dvou odnoží Levi's XX je značka Levi's Vintage Clothing (dále jen LVC).




U LVC je kladen maximální důraz na autenticitu jednotlivých kusů oblečení a to až takovým způsobem, že například jako materiál pro džíny 501 z roku 1944 se používá denim tkaný stejným způsobem jako v roce 1944 a díky 2.světové válce jsou u džín z těchto let vynechány detaily, které byly označeny jako nikoliv nezbytně nutné pro funkcionalitu džín. Ke konkrétním typům a jejich specifikům, které máme nyní v nabídce, se dostaneme příště. Psát o historii Levi's v tomto článku je zbytečné, protože Levi's v podstatě vytvářel historii džín jako takových. Jednotlivé články na téma historie džín jsou tady, tady a tady.

Rok 1880.

Doporučujeme všem si je přečíst, získáte tím představu o tom, jak je Levi's klíčový pro vznik a vývoj džín. Ovšem nejen to, můžeme říci, že Levi's byl první firmou, u které se dá poprvé mluvit o tzv. značkovém oblečení. Před nimi totiž nikoho nenapadlo označit oblečení znakem výrobce. U Levi's-u to řešili nejdříve originálními stehy na zadních kapsách a později pak maličkým Red Tab. Ano, jedná se o tu malou drobnou cedulku na pravé zadní kapse u všech Levisek.

Red Tab s velkým E, tzv. Big E. Původní džíny s tímto označením jsou velmi ceněné.


Proč Levi's produkuje vintage řadu svých džín? Odpověď je nasnadě. Levi's má unikátní postavení ve světě džín nejen proto, že je de facto vynálezcem džín, ale zároveň vymysleli něco, co je stále použitelné (a zatraceně dobré) i po téměř 140 letech. U Levi's-u jde ruku v ruce historie i inovace a tudíž velmi rozsáhlý archív není jen vzpomínkou na dávné časy, ale zároveň i nedocenitelnou inspirácí pro současné návrháře.

12 uncový rigid Red Selvedge denim z Cone Mills, legenda. Po vyprání se z něj stane 14 uncový.


Jádrem kolekce LVC jsou džíny typ 501, což není střih, jak se mnozí mylně domnívají, ale označení nejvyšší řady džín Levi's. Označení 501 se začalo používat až v roce 1890, což byl pro Levi's rok přelomový neboť přestal platit patent o používání cvočků zpevňujících kapsy. Do té doby se nejvyšší (rozuměj nejkvalitnější) řada nazývala pouze XX. XX znamenalo v té době eXtra eXtra Strong. Později se začalo používat označení 501 XX, což jsou asi už nejlepší z nejlepších :)

Kožená nášivka se až koncem 50.let změnila na papírovou. Kvůli nižší ceně. Objevil se ale také argument, že to bylo také kvůli tomu, že v amerických domácnostech se začaly objevovat automatické pračky, které měly na kůži celkem destruktivní efekt.


V současnosti je ke koupi 8 typů 501 z roků 1890, 1922, 1933, 1944, 1947, 1954, 1955, 1966. Již na podzim do kolekce LVC přibyde ještě střih z roku 1978. Společné je jim pouze to, že denim, ze kterého jsou ušity pochází z Cone Mills v Severní Karolíně a je vyroben na tradičních 29" člunkových tkalcovských stavech (jinými slovy: selvage kvalita), které pro Levi's vyrábí prémiový materiál již přes 100 let.


Vynikající přehled o některých rozdílech v jednotlivý sériích 501.


Jak bylo řečeno výše, u kolekce LVC je snaha o maximální dodržení všech detailů a výrobních postupů.  Je velmi zajímavé, jak některé prvky u (obyčejných) džín odrážejí ducha doby. Prozatím méme v nabídce 4 typy (4 různé letopočty, kdy se střih 501 měnil). Podrobněji píšeme o Leviskach z roku 1944 tady. Počítáme s tím, že nabídku rozšíříme i o další typy džín 501 a časem i o svršky, džínové bundy, košile atd. I toto oblečení je samozřejmě zpracováno do detailů odpovídajícím době svého vzniku. Pokud si chcete tuto americkou legendu prohlédnou na vlastní oči, popř. si džíny vyzkoušet, stavte se za námi v Concept Store Qubus x Denim Heads v Rámové ulici č.3 na Praze 1.


Hlavně se prosím u vchodu k nám netlačte










Žádné komentáře:

Okomentovat