pátek 3. února 2012

Tricker's



 If you want to know the measure of a man look at the shoes he wears“                                   
  Aristotle Onassis




Opravdovým skvostem ve světě seriózní obuvi jsou boty značky Tricker's. Roku 1829 založil James Tricker společnost vyrábějící boty. Jen na okraj, roku 1829 se stalo několik dalších zajímavých věcí, které dokreslí obraz této doby. Narodil se Levi Strauss, zemřel Josef Dobrovský, proběhla první žádosti o patenty na psací stroj nebo akordeon a Plzeňské pivo se mělo vymyslet až o 13 let později. Ani královna Viktorie ještě nebyla hlavou mocného britského impéria. Dalo by se tedy říci, že Tricker's vznikl na začátku velmi dynamického období dějin. Od té doby je Tricker's stále rodinnou firmou, nyní již v páté generaci. Více o jejich bohaté historii třeba zde.



Více než 180 let probíhá výroba v Northamptonu. Northampton byl již od 17.století centrem kožedělného a hlavně obuvnického průmyslu. Později tomu velmi pomohl celkový rozvoj během průmyslové revoluce. Bohužel, jako všude jinde v Evropě, mnoho značek koncem 20.století zaniká. Zůstalo jen několik tradičních značek, kromě Tricker's např. Crockett & Jones, Church's nebo Edward Green Shoes. Dobré však je, že vznikají také značky nové, jako např. výstřední Jeffrey-West. Že jsou boty v Northamptonu důležité dokazuje fakt, že zde nechybí ani historická sbírka bot v místním muzeu, prý největší na světě. Čítá přes 12000 párů z celé historie. Nejstarší kusy jsou ze starého Egypta.

Northampton Museum and Art Gallery

Většina kůže (resp. usně) na výrobu těchto špičkových anlických bot, se kupuje ve Francii nebo Itálii. Oproti třeba italským botám jsou ty anglické umírněnější, bez zbytečných ozdob, jsou prostě více klasické. Jak někdo vtipně poznamenal: italský oblek vypadá nejlépe, když se k němu obují anglické boty (a myslí, že to je kombinace, kterou volí i James Bond).

Továrna Tricker's

Zpět ke Tricker's. Už po dlouhé léta se boty vyrábí v ulici St.Michael's v Northamptonu. Pracuje zde asi 90 lidí a vyrobí za týden 1400 párů bot. Není to na dnešní dobu mnoho, ale zde není kvantita prioritou č.1. Krédem je samozřejmě nejvyšší kvalita a ta je dána použitím nejlepších materiálů nebo lidmi, kteří své řemeslo za dlouhá léta znají velmi dobře. Významnou roli také hraje fakt, že se využívají staré postupy, které jsou sice náročné na čas při výrobě, ale jsou ve většině případů tím nejlepším řešením bez nejmenších kompromisů v kvalitě (např. šití bot do rámů, tzv. Goodyear welt, který se používá např. i u bot Red Wing. Tento způsob zaručuje možnost výměny podrážky a to i několikrát a také třeba to, že bota "dýchá". K tomuto tématu se dostaneme příště).



V naší nabídce jsou zatím pouze dva typy, vyrobené v zakázkové barevné kombinaci, kterou patrně nesežene nikde jinde. Jedná se o boty typu Chelsea, u Tricker's se tento typ jmenuje Lambourne, hezky česky "perka". Jako u mnoha dalších věcí v našem sortimentu platí i zde, že na fotkách vše vypadá pěkně, ale je prostě třeba botu vzít ruky nebo na nohu, aby člověk pochopil vyšší pořizovací náklady. Při nákupu je potřeba brát v potaz fakt, že takovéto boty opravdu vydrží pěknou řádku let a při správné údržbě budou s přibývajícími lety vypadat lépe a lépe. V Anglii se stává i to, že otec bere syna do obchodu s obuví a kupuje mu k osmnátým narozeninám pár bot Tricker's. Pěkný start do života dospělého muže. Mimo jiné Tricker's nosí i královská rodina.



Komu by snad připadalo, že naše modely jsou na konzervativní anglickou značku příliš výstřední, může se pak podívat na Custom Made Tricker's Gallery.



Žádné komentáře:

Okomentovat