úterý 23. dubna 2013

Barbour by Tokito: Pátou sezónu bez kompromisu, part.1



O britské značce Barbour (a speciálně o Beacon Heritage Collection) byly popsány stohy papíru (u nás na blogu třeba ZDE, pravdou ale zůstává, že výběrová odnož oděvní firmy ze South Shields přitahuje pozornost nejenom díky vynikající práci s materiálem a dokonale funkčním detailům, ale především prostřednictvím jmen, jež se podílejí na návrzích každoročně prezentovaných limitovaných edic oblečení.



Jedním z těch nejzásadnějších je bezesporu jméno dnes osmpadesátiletý tokijský designer TokihitoYoshida, jehož sepětí s Barbour Heritage Collection trvá už pět let. Nadšený fanoušek britského tradičního lifestyle své sepětí se značkou Barbour prezentuje nejlepším možným způsobem –prolnutím pečlivého studia bohatého archívu s nejžhavějšími technologickými vylepšeními a sázkou na mimořádně svěží střih.




V Denim Heads jsme si samozřejmě šanci na prezentaci krásných kusů oblečení nemohli nechat ujít, proto nám v aktuální nabídce ToKiTo tvoří především neuvěřitelně funkční a elegantní bundy více či méně tradičního střihu. Z těch vyloženě „heritage" je to model Cycling Shirt Jacket, vypasovaná kratší bunda s tradiční kostkovanou podšívkou a větracími průduchy na rukávech a po stranách. Stejně tradiční je i voskování, které dává stylovému kousku s gramáží 40 uncí patřičnou dávku praktičnosti i noblesy. Kapsy jsou řešeny velkoryse a s ohledem na stoprocentní využití. Tomu odpovídá umístění jedné dvojice v přesně úrovni prsou v blízkosti centrálního zipu, stejně jako dvojici prostornějších a proti promoknutí přehybem chráněných kapes v úrovni boků. Dvě vnitřní kapsy s obrandovanými knoflíky zdobí vnitřek bundy. A konečně prostorná velká kapsa dotváří charakteristiku heritage kousku i na bedrech.




Zatímco olivově zelený Cycling Shirt Jacket s odepínací kapucí s postranními přezkami pro dokonalé vypasování reprezentuje přímknutí k více než stoleté tradici, model FieldJacket míří na skutečné „modemany". Unikátní materiálová stavba zahrnuje především taženou bavlnu zpracovanou do podoby umělé patiny. Nádech opotřebovanosti dodává bundě glanc, jež ocení i ti, pro které je pařížský týden módy spíše vzdálenou perspektivou. Výrazným prvkem je sytě modrý límec z jemného mančestru, nechybí ani charakteristická kostkovaná podšívka. Oblasti švů a patentových cvočku jsou extra zpevněny, křehký design tedy trochu „klame tělem". V masivněji řešené oblasti límce naleznete zabudovanou kapuci, dokonce i ramena jsou přikryta implementovaným kouskem mini pláště. Na levém rameni vyniká kapsa na univerzální nůž. I zde je kladen velký důraz na britské zpracování svrchníku, jenž decentně vychází z tradičních prošívaných kabátců.




Královským kouskem z Tokihotovi kolekce je bezesporu unikátní motorkářská bunda Motorcycle Jacket z jemné jehněčiny (odborněji z nappy), v které japonský návrhář bohatě využil bohatý archív BarbourInternational. Na dva palce bohatě křížně prošívaná polstrovaná kůže oslovuje nevtíravými vertikálními prvky v oblasti kapes a límce. Ručně prošívané kapsy se nesou ve znamení detailnějšího zpracování, podobně jako manžety a límec. Za masivním postříbřeným zipem najdete nejenom tradiční kostkovanou podšívku, ale i dvojici prostorných kapes, jež jsou zpěvněný v oblasti vstupu koženým obšitím. Fantastická práce, kde se zcela vyváženě potkává unikátní návrh s nekompromisním řešením, čemuž odpovídá i prodejní cena.




Vzhledem ke stále proměnlivějšímu charakteru kontinentálního počasí, o čemž nás v posledních dnech přesvědčovaly nejenom specializované aplikace, ale především klima samotné, není od věci mít v šatníku i bundu Military Jacket, která zjevně obstojí i v oblastech blízkých polárnímu kruhu. Multifunční svrchník obdaření velkým množstvím kapes a kapsiček je chráněn nejenom klasickou „wax" penetrací, ale také tradičně kostkovanou podšívkou zpěvněnou tweedem v namáhané oblasti centrálního zipu. Ergonomicky umístěné kapsy na přední straně jsou chráněny proti vniknutí vody přehybem, navíc však využívají zdvojeného materiálu. Další dvě vnitřní mají podélný zip, bunda je vybavena sdrhovadlem v pasu plus jedním pro pohodlně řešenou kapuci. Překvapením u této vojenské bundy odzkoušené během válečného konfliktu o Falklandy, je skrytá kapsa formátu B4 v oblasti ramen na zádech. Šestiuncový materiál je vhodný do nejdrsnějších podmínek, měl by odolat i cestě skrz trnitý terén. Bohužel tato bunda je již vyprodána.





Kategorií, které Barbour vládne nepřetržitě už po desítky let, jsou lovecké bundy. Vintage Hunting Jacket patří mezi to nejlepší, co můžete v naší nabídce najít. Ať už volíte pískovou či olivovou barvu, máte jistotu že jste pro pohodlí horní části těla udělali maximum. Bunda stejného střihu jako Military Jacket se liší hned v několika detailech. Shrňme si podstatné – bunda sice není voskovaná, ale poryvy větru zvládá zcela s přehledem, kapuce má modifikovatelnou velikost, k pohodlnému zapínání vedle tradiční prstencové koncovky slouží i japonské zipy YKK. Množství druků chrání propustnost kapes, srdhovadla pevné přichycení k tělu a průduchy na ergonomicky řešených rukávech termoregulaci. Velké plus získává i povrch, který má už sám o sobě patinu. Hezkým detailem jsou kovové koncovky sdrhovadel.




Sportovní styl neznamená u Barbouru pouze střihy odvozené ze série International určené primárně pro motocyklisty. V současné nabídce výrazně ční i Tokihitem upravený model větrovky určené nejenom do přírody, ale i pro městské milovníky pohybu na vzduchu. Goretexová varianta zvaná MountShirt Jacket jen potvrzuje, že Barbour myslí moderně, proto i zde najdete náprsní kapsy v oblasti, větrací průduchy na rukávech a bocích bundy. Centrální zapínání je chráněné standardně patenty, koncovka rukávu se upravuje pomocí suchého zipu. K Heritage kořenům odkazuje ve stylu herringbone řešený povrch i prostorná kapsa v oblasti beder. I když je vliv vojenské inspirace znát jen ve stopovém množství, jde o velmi sofistikovaný výtvor, u něhož stejně jakou Windstopperu zaujme praktické umístění kapes na prsou, stejně jako kapes v oblasti pod sdrhovadlem v pase. Díky dvojitému řešení těch níže položených pak navíc můžete vkládat dlaně nejenom zhora, ale i z boku. Prostorná kapsa na zádech v oblasti prodlouženého bederního střihu dává pocit komfortu a efektivity. Jasná jarní volba.




Jedním z posledním a nutno říci, že i nejpovedenějších kousků od ToKiTo je model
ColpelJacket na jaro/léto 2013 s výrazně minimalistickým designem. Důraz na detail je u Yoshidových výtvorů více než patrný, ale tato lehčí bunda z třívrstvého membránového materiálu kombinovaného s bavlnou kombinací dominatní černé a červené linie u knoflíkového zapínání a na zádech v eleganci vede. Nepromokavý povrch je matný, střih výrazně zúžený, přičemž můžete modulovat velikost kapuce i pasu. Inspirace cyklistickými větrovkami je patrná, vnitřek vyplňuje síťovinový materiál, rukávy zúžíte pomocí druků. Žíhané knoflíkové zapínání dominuje celému povrchu, čímž získává tento kousek na vintage atraktivitě. V oblasti beder nechybí úložný prostor, na rukávech větrací průduchy. K dispozici jsou také jedna vnitřní, dvě náprsní a dvě boční kapsy. Strohý, přesto sdělný styl, jeden z jasných favoritů v našem koncept storu.




Na závěr naší malé exkurze po sekci „jackets" jsme nechali záměrně výrazné typy svrchníků, ve dvou případech jde o elegantně řešená vypáslá sáčka. BlastJacket Chilli je výrazný kus oblečení ve stylu poctivého haringtonu. Voskovaná bavlna dodává bundě lesku, což je delikátní zvláště v kombinaci s tmavě modrým manšestrovým límcem při velmi jednoduchém střihu. Bunda využívá klasické knoflíky u 2 vnitřních a dvou bočních kapes. O zbytek kovových detailů se postaraly brandované druky u rukávů a u pasu. Přítomnost asymetrického větrání v přední části avizuje návaznost na dva průduchy na zádech, které kryje minipláštík. Jako u většiny barbourů jsou rukávy řešeny s ohledem na ohýbání rukou. Jako doplněk pro pravověrné rockery více než nezbytnost.




U TweedJacketu dominuje střih klasického britského sportovního saka, o čemž svědčí především koženými nášivkami pokrytá ramena a polstrované lokty. Jemná kůže chránila ramena původně před otlačením řemenem pušky, ale i dnes jde o stylotvorný prvek, který vás očaruje. Tweed v provedení herinková kost podtrhává vintage look a nabízí se tak zákazníkům, kteří mají kuráž vyzkoušet něco nezvyklé. Sako ukazuje precizní krejčovskou práci – je krátké, zaplé drží na třech tzv. fotbalových knoflících. Ty zdobí i skládané kapsy na prsou a v pase, opět zdobené dřevěnými knofly. Jak už bylo předesláno, jde o unikátní typ svrchníku.




Vylepšená verze tradičního kabátce uplaťňuje – přesto, že se to na první pohled nemusí zdát – progresivní způsob přemýšlení podobně jako v ostatních případech Beacon Heritage oblečení primárně určeného k venkovnímu užití. Legendární čtyřicetiuncový voskovaný materiál Sylkoil je zde křížně prošíván vertikálním způsobem tak, aby vynikl především detail, na který se Tokihito Yoshida zaměřuje s jasnozřivostí sobě vlastní. V rámci provedení si nelze nevšimnout manšestrového límce, semišových nárameníku vpředu, stejně jako semišových opěrek na loktech a u obšití kapes. Dále jsou tu žíhané knoflíky, ale především unikátní kapsy. Jejich řešení je oboustranné (ano, vnitřní kapsy jsou v úrovni boků!), přičemž ty viditelné obsahují i menší kapsičky na mince. Pro větší pohodlí se u SportingQuiltu počítá s rozepínacími rozparky na dva druky.




Při přemýšlení o vrstvách, které pod jakýkoliv z těchto svrchníků můžete vložit, se nabízí hned několik velmi hezkých variant. Asi nejklasičtější formou do nevlídného počasí je, byl a bude klasický svetr. ToKiTo zušlechtil především model Sharp CrewBark Marl Knitwear, jenž reprezentuje nadstandardně pohodlný svetr z bavlněné příze nejvyšší kvality. Jak je patrné při bližším ohledání, jde o část oblečení, která vychází z rybářských, cyklistických a venkovských tradic. U tohoto vás uspokojí nejenom masivní tkanina, ale také krk chránící lem a světle hnědé kožené chrániče ramen. Svěží klasika. 



Svetr Fisherman'sCrew lahodí oku tmavě modrou barvou, žebrovaným lemem u krku, kolem zápěstí a přes boky, ale také koženými „záplatami" na loktech. Členitá kapsa se rozpíná přes záda od levého bočního švu k pravému. Opravdu precizní práce. 



Posledním ze svetrů je klasika na zip, kterou v našem obchodě naleznete pod názvem CottonPaxman Knit. Vrchní část oděvu s výrazným límcem, ze kterého snadno vytvoříte stojáček, má žebrované lemování přes boky, stejně jako na zápěstí, kde je konec přeložen napůl. Kapsy jsou boční a uzavíratelné fotbalovým knoflíkem, rukávy jsou řešeny raglánově. Límec s vertikálním šrafováním je též přeložen napůl, výrobek uspokojí životaznalé a pokročilejší milovníky svetrů.




Tolik k oblíbeným bundám, sakům, svrchníkům z aktuální nabídky BeaconHeritage CollectionbyToKiTo v DenimHeads, v brzkém pokračováním představíme ještě další mistrovskou kategorii hravého japonského návrháře, kde pojem britská silueta dostává prostřednictvím invenčně navržených košil zcela nový význam. Ale o tom až příště...


1 komentář:

  1. Musím uznat, že tohle se mi teda hodně líbí. Hlavně ty jejich kožené zimní bundy vypadají naprosto skvěle. Sám bych v současné době taky nějakou potřeboval. Mám hodně rád takový ten motorkářský styl a k tomu je prostě požádná kožená bunda naprostou nezbytností. No, každopádně mockrát díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat