úterý 16. dubna 2013

Music Friday - The Cosmic Dead 16.4.2013

Srdci, ani hudebním preferencím neporučíš. A to je možná důvod, proč si tolik lidí notuje s partou hudebních experimentátorů z Glasgow, která víří proudy hudebních vibrací už celé roky. Primární vliv krautrocku, psychedelie a space rocku je přiznaný v půném důsledku už na debutu Psychonaut. Ten plyne vlastním tempem, jehož rytmické textury lemuje ornamentální práce kytar a nešizené porce pulzující basy. Dál slovu především emocionální vytržení, které udrží člověka v pozornosti i po dobu neuvěřitelných desítek minut.




Tento šamanský přístup není pro současnou britskou hudbu natolik překvapivý (vzpomeňte na Gnod či Dwellings, spíše se stává očistným proudem působícím v kontrastu k psychrockovému populáru řinoucího se z online stránek děsících tagy jako post-rock anebo garage rock 'n roll. Pětičlenná sestava uměla ještě nedávno poměrně dobře ztěžknout až na hranici industriální hustoty, ale poslední ípíčka koketují spíše s new age a ambientem. V tomto ohledu zlomovou nahrávkou byla třípísňová kolekce TheExalted King kde se tok hudby spomaluje a nechává vyniknout kosmickým vibracím obsaženým nejenom v psylocibních houbách.



Od The Doors se postupně přesouváme až k tradici Spacemen 3 a pak opět zpět do sféry vlivu zvukových manter z archetypální šroubovice pohlcující sebe samu. Koncerty TheCosmic Dead jsou nepřetržitým tokem zrcadlených informací, kde se můžete stejně tak dobře najít jako ztratit. Dnes, 16.4., tedy dobře poslouchejte, začínáme stylově v sedm večer na Sedmičce pod patronací TJPraha. Předkapelou je další nepřehlédnutelná veličina jménem TeethOf The Sea. Doražte včas!

-Job-


Žádné komentáře:

Okomentovat