sobota 6. července 2013

3sixteen - The last shall be first




Nejnovějším přírůstkem v naší nabídce džín jsou 3sixteen, původem z New Yorku. Jsou na trhu již od roku 2003 a nyní mají v nabídce několik střihů džín z různých materiálů, dále trička, kožené doplňky, tašky nebo třeba i cestovní sadu na přípravu kávy.

The latest addendum to our carefully selected portfolio is 3sixteen, New York City based brand, found 2003. Now they offer a couple of jeans fits made of different fabrics, tees, leather accessories, bags but also Travel Coffee Kit.



Pro zakladatele Andrew Chena a Johana Lama byla primárním důvodem pro vznik značky produkce oblečení jen z těch nejkvalitnějších materiálů, což se jim bezesporu daří. Kompletace (šití, nýty atd.) džín pak probíhá tradičním způsobem, ručně v San Francisku. Pro tyto chlapíky vždy bylo cílem (a také se to bezezbytku naplnilo) vyrobit oblečení, které je nadčasové jak svým designem, tak i tím, že vydrží mnoho sezón.

The founders of the company (Andrew Chen & Johan Lamm) said that the primary reason for creating the company was to prodece the highest quality clothing and accessories. They use only premium materials and American manufacturing. We guess that they are successful with their mission. The jeans are handsewn in San Francisco. Not everything in life looks better with age but what the stuff 3sixteen produces definitely does. On the other hand, their garments really fit easily to any modern wardrobe.




Denim, použitý na 3sixteen džíny je pro ně na zakázku utkán v Okayamě, což je oblast v Japonsku, odkud pochází mnoho legendárních výrobců denimu i džín (mj. i třeba Momotaro nebo Japan Blue). To, že tahle relativně malá značka dosáhla takovéto podpory, je velmi výjimečné. A výjimečný je i ve všech případech 14,5 uncový materiál, ale k tomu se dostaneme dále.

The fabric they use for their jeans is woven in Kuroki mills in Okayma, Japan. It is made exclusively based on the 3sixteen needs. Okayma is an area in Japan which is already quite well known for a producing the best denim in world. It is also home for Momotaro and Japan Blue. Actually, it is quite nice that a (relatively) small brand has such a support from the big denim mill. And very nice is also the fabric they get, we talk about that further.



Dalším faktorem, který nás přesvědčil o tom, že 3sixteen je značka i pro nás jsou střihy. Ne všichni zákazníci jsou spokojeni se střihy džín, které pocházejí z minulosti, z doby, kdy džíny byly pracovní oblečení a tudíž měly spíše volnější střihy, které měly s dnešními požadavky na džíny pramálo společného. 3sixteen se podařilo skloubit tradiční výrobu denimu, jeho barvení i kompletaci džín spolu s tvary, které by měly uspokojit téměř každého zákazníka se zájmem o poctivé džíny, které dobře padnou. Samozřejmostí u takto kvalitních džín je pak fakt, že se dají nosit mnoho let, a co více, po několika měsících či letech džíny vypadají lépe než nové. Navíc jsou takové džíny obrazem svého majitele. Ale to jsou všechno informace, které platí asi pro všechny džíny v naší nabídce. Pro všechny modely jsou některé detaily shodné:

  • červený selvedge proužek
  • nýtky ze zbojařské oceli
  • osignované knoflíky
  • zapínaní na knoflíky
  • nohavice zakončené řetízkovým stehem (chain-stitch)
  • zpevněné okraje kapes (delší výdrž před první opravou)
  • masivní 3mm (!) tlustá kožená nášivka vzadu od Tanner Goods (Made in USA), bude měnit časem svou barvu. Ovšem v opačném směru než denim, který bude časem světlejší a světlejší.



Besides the fabric, there is another reason why to carry 3sixteen. The fits! Not all the customers are happy with the baggy heritage cuts from the past when the jeans were real workers clothing. Nowadays are the needs for the fit of the jeans a bit different. At 3sixteen they are able to combine the old methods of producing jeans together with well done fits which can make happy every customer which wants long lasting, well fitted jeans. Those jeans you can wear for a very long time and, obviously, they look better with age. But this is absolutely valid for all the denim brands we carry in our store. For all the models we have in stock now, there are a couple of things in common:


  • Red Selvedge ID
  • Gunmetal Custom Rivets
  • signed buttons
  • button fly
  • chainstitched hem
  • taped pocket bag opening (thus last longer!)
  • massive thick leather patch cusom made by Tanner Goods (Made in USA). It will change the color with age but in the opposite direction than the denim - from lighter to darker.




Nyní tedy konkrétním modelům.
Střih ST-200x (Slim Tapered) je opravdu moderní střih, který se zužuje již nad koleny směrem dolů, dole jsou nohavice už poměrně uzké (např. pro velikost 32 je to 19cm). Japonský denim je z Kuroki Mills, speciálně utkaný pro 3sixteen. Na první pohled vypadá jako jednolitý, ale při bližším pohledu jsou vidět drobné chloupky a to obzvláště z vnitřní strany. I tento drobný fakt usnadňuje nošení těchto poctivých, 14,5 uncových džín i pro začátečníky. Díky specifické barvě denimu a dobře padnoucímu střihu si tyto džíny kupují znalci denimu po celém světě.

Now about the specific styles we have:
The model ST-200x (Slim Tapered) is a modern slim fit with medium/low rise, slim top block and tapers from the thigh to the narrow leg opening. (e.g. size 32 has 19 cm leg opening). Japanese denim made in Kuroki mills looks compact but with a better view you could see small "hairs" especially from the inside. Even this small detail makes the jeans better wearable from the day 1, even for "rigid denim beginners". Thanks to a specific color and modern cut, those jeans are popular even between denim connoisseurs around the globe.



Neklasičtějším střihem, byť v nabídce 3sixteen nejčerstvějším je Classic Straight, v našem případě CS-100x. Střih je založen na lety vyzkoušeném střihu 1947. Rovný střih, prostorný v horní části, zadní část pasu je rovná (tzv.anti-fit) a celkově je sed vyšší. Pro nejklasičtější střih jsme zvolili i nejklasičtější materiál: denim je 14,5 uncový selvedge z Kuroki Mills, barvený pouze čistým indigem (bez použití siřičitanů). Materiál je maličko chlupatý a tudíž i přes svou tloušťku relativně příjemný od samého začátku nošení. Okraj (selvedge) s červeným proužkem můžeme nalézt tradičně na vnitřní straně lemu malé kapsičky na mince, ale i na vnitřní straně poklopce.

The most classic (but the freshest in 3sixteen offer) is Classic Straight, in our case it is CS-100x. It is based on the vintage 1947 501 fit with a straight back yoke and higher rise. It is bit wider in thighs are comparing to the other 3sixteen jeans. For the most classic cut we chose the most classic fabric: solid 14,5 oz Kuroki selvedge denim. Only pure indigo is used for dying the yarns (no sulphur). Also this fabric is a bit hairy. You can find the selvedge detail inside of the coin pocket as usual but also along the button fly. 




Lahůdkou pro milovníky černé barvy a černých džín obzvláště je typ SL-220x (Straight Leg). SL je moderní střih, který se zužuje od kolen směrem dolů. Je o trochu širší než výše zmíněný střih ST (Slim Tapered). Materiál u 3sixteen nazývají Double Black Selvedge, protože je osnova i útek (warp & weft) jsou tvořeny černýmy vlákny. Tento denim (opět vytvořený u Kuroki Mills ) se nebude vůbec ošoupávat, spíše si bude zachovávat svou jednolitou černou barvu. I zde selvedge s červeným proužkem můžeme nalézt tradičně na vnitřní straně lemu malé kapsičky na mince, ale i na vnitřní straně poklopce. Černé jsou i nitě, nýty a knoflíky jsou v barvě zbrojařské oceli, což tvoří s černou barvou jemný, ale pěkný kontrast.

For those which like the the black color and the black jeans especially, there is SL-220x type (Straight Leg). Slim silhouette, a medium rise, slim in the thighs and it is slightly tapering from the thigh to the leg opening. The fabric is 14,5 oz high slub selvedge denim. It looks quite uniform and thus can be used like a dressier jeans as well. It is called Double Black Selvedge because warp and weft are both dyed black. These jeans will not fade much. The selvedge details again on the coin pocket and inside the fly. The threads are also black but the rivets and button are gun metal finished. It makes a smooth but nice contrast.





Vhodným dopňkem k modrým, šedým i černým džínám jsou pak "obyčejná" bílá trika. Materiál je utkán opět na zakázku, pro změnu v Kanadě a trička se šijí ve stejné továrně jako džíny, tzn. v San Francisku v Kalifornii. Jedná se o poctivý 9 uncový materiál. Obruba u krku je provedena trojitým stehem a díky tomu se nikdy nevytáhne ani po dlouhé době.

For completing a nice outfit you can have also heavy weight t-shirt, currently only in off white color. The robust 9oz jersey fabric is custom woven in Canada and tees are cut and sewn in the same factory where the jeans are made. San Francisco, California. The tees feature a triple- needle , overstitched and never-sag collar which will stay tight over the years.



For more informations you can check:
3sixteen website
Rawrdenim
Denim Hunters



A day with 3sixteen from 3sixteen on Vimeo.

1 komentář:

  1. Zajímavá také je, jak vznikl název značky. Je inspirován veršem z bible Jan 3:16, "Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný." Zakladatelé značky Andrew Chen a Johan Lam jej jako věřící použili , neboť jak říkají, jejich víra jim pomáhá řešit potíže , které přicházejí s ruku v ruce s provozem vlastního podnikání a inspiruje je k čestnému a poctivému jednání.

    OdpovědětVymazat