čtvrtek 5. prosince 2013

Music Friday 6.12.2013 - Girls Against Boys


Představit si alternativní rock poloviny 90. let bez Girls Against Boys není možné. Kapela, jejíž jádro utvořili koncem Reaganovy éry členové Soulside a Fugazi, během krátké doby vytvořila kompaktní zvukovou masu dvou bas, důrazných bicích a zastřené deklamace. Scott McCloud - frontman s vizáží sňatkového podvodníka byl na pódiích celého světa více než zdatným sekundantem Jona Spencera, Davida Yowa, ale dokonce i Davida Grohla. Důkaz? Přímo z archivu MTV:



Pomyslným vrcholem před odchodem k major labelu byla deska House Of GvsB, která potvrdila postavení následovníků The Jesus Lizard u labelu Touch 'nGo. Freakonica koketovala s tenkrát módním tanečním electro zvukem, ale stala se důvodem rozpadu. Následující léta až do vydání desky You Can't Fight What You Can't See (2002, Jade Tree) byla časem oddechu. O to větší překvapení připravila kapela skalním návratem v rámci koncertní série ATP2006 - Don't Look Back, kde přehráli klasiku Venus Luxury no. 1 Baby (1993). To samé zopakovali i v rámci 25. výročí založení Touch 'n Go Records.




Návrat GvsB do Prahy trval 13 let, ale Palác Akropolis měl možnost vidět čtveřici ve skvělé formě. Letos avizovaná pražská návštěva (do třetice všeho dobrého) vychází na 8. prosince (společně s nimi i Chokebore a Tomáš Palucha), přičemž kapela přiváží čerstvé EP The Ghost List. Ochutnávka (náladou asi nejvíc připomíná jiné EP Disco 666) má atributy, které na Girls Against Boys milujeme: přebuzený zvuk, drtivé linky a přidušený McCloudův hlas. Posuďte sami.



-Max Švarc-


Žádné komentáře:

Okomentovat