středa 14. května 2014

Klasika od Barbour - Barbour Classics




Oblečení tradiční anglické značky Barbour prodáváme již nějaký čas. Abychom ale naplnili význam slova tradiční, rozhodli jsme se nyní prodávat i bundy, které jsou pro většinu lidí synonynem pro značku Barbour. A to modely Bedale a Beaufort. Jedná se samozřejmě o bundy napuštěné mixem oleje a vosku a prozatím jsou v nabídce ve dvou odstínech zelené (Olive a Sage).



The traditional brand Barbour is a part of our business for a couple of years. Now we decided to fulfill the meaning of the word "traditional" and thus there is something new in Denim Heads. We are starting with two most classic pieces: Bedale and Beaufort. For the moment in two green colorways: Olive and Sage.



Obě bundy jsou esencí toho, co Barbour znamená po mnoho desítek let: bundy, které vydrží opravdu mnoho a když se po čase nějak poškodí, téměř nikdo je nevyhodí, ale opraví, popřípadě vylepší. To je něco, co se v dnešní době konzumu není běžné a téměř vždy se všchno poškozené vyhodí a nahradí novým. U Barbouru je tomu zkrátka jinak a není to známka nezvyklé spořivosti majitele, ale spíše známka jakéhosi vztahu, který si majitel(ka) ke své mastné bundě vytvořil. Opravované a zaplátované bundy nosí i členové britské královské rodiny (např. ZDE článek v Guardianu).



Both jackets show the most essential what Barbour produces for many many years: the durable jackets which last for a very long time. If the jackets get some tears with wear, almost no-one will throw them away, they rather will be repaired and sometimes improved. In these days, when anything broken is given away and replaced it is a bit special. Yes, it is a different case with Barbour jackets. And it is not a mark of savvy owner, it is more a proof of a "relation" which the Barbour owner has to his/her wax jacket. Repaired and sometimes heavily patched Barbour can be seen also on members of Royal family (check this Guardian article).


Faktem je, že Barbour bundy byly před 30 lety běžné spíše na anglickém venkově a ještě před tím třeba jezdců na enduro motocyklech nebo vojáků (viz náš rozsáhlý článek o historii značky). V dnešní době má značka Barbour několik odnoží. Z naší nabídky možná znáte detailně propracované kusy od To-Ki-Ta nebo stylové svršky vyrobené ve spolupráci s krejčími ze slavné Saville Row, Norton&Sons. Ikonické bundy Bedale a Beaufort jsou o něčem jiném.  Jsou klasické svým materiálem (k tomu se ještě dostaneme), střihem, který rozhodně není slim a také tím, že jsou stále vyráběny stejným způsobem ve staré dobré Anglii.



Perhaps 30 years ago the Barbour jackets were most popular maybe in British countryside and before they were used by motorcyclists or soldiers (check our great article on the history of the brand). Nowadays there are different Barbour collections available. Maybe you mentioned in our store precisely detailed pieces by To-Ki-To or very stylish tops made in collaboration with Saville Row tailors, Norton&Sons. The iconic pieces Bedale and Beaufort win the game on different level. They are classic because of the fabric (we talk about that later), cut, which is not a slim one and also because they are still produced in good ol' England.



Bedale, resp. verze Classic Bedale je bunda původně navržená pro jízdu na koni a proto je trochu kratší. Slovo Classic v tomto případě nezdůrazňuje tradici, ale znamená, že bunda je vyrobena z 6 uncového materiálu zvaného Sylkoil. Sylkoil je reminiscencí nejstaršího materiálu používaného při výrobě Barbour bund. Vyrábí se tak, že čerstvě utkaná látka se barví a napouští voskem. Výsledkem je pak materiál, na kterém můžou být vidět přirozené nepravidelnosti vzniklé při výrobě.



The Bedale, or to be precise Classic Bedale, is originally a jacket designed for riding with relaxed fit and a shorter length. The word "Classic" here has nothing to do with heritage but means that the jacket is made of Sylkoil. For this jacket, 6oz Sylkoil is traditional unshorn wax. The cotton comes straight from the loom and is dyed and waxed. The natural imperfections of weave are reflected in the rich variations of colour and finish. This wax is smooth featuring a soft matte texture providing the wearer with more flex.




Bunda má dvě kapsy z moleskine materiálu na ruce při chladném počasí, dvě velké kapsy na spodní straně bundy a jednu kapsu na vnitřní pravé (ano, Anglie) straně. Podšívka je z tradičního tartanu (Original Classic Tartan print), límec je z příjemného manšestru. Masivní zip s dvěma jezdci je možno za nepříznivého počasí překrýt a tím majitele bundy ještě lépe ochránit před deštěm a větrem. K bundě lze dokoupit kapucu připínatelnou druky na límci a také lze vybrat z několika typů podšívek na chladné období. Ty přidáme do nabídky na podzim, kdy jich bude třeba.



There are two moleskin-lined handwarmer pockets, two big bellow packets and one inner pocket on the right side (welcome to England). The lining is made of traditional tartan (Original Classic Tartan print) and there is soft but durable corduroy collar. The two-way front zip is reinforced by hardy stud fastenings to seal out wind and rain. The Bedale jacket is compatible with Barbour’s zip-in liners and optional hoods, for all-round versatility. The hoods we have already on stock while the lining will be available in fall.



Beaufort je naopak trochu delší, původně bunda určená na lov. To objasňuje původní využití kapsy na zádech, která se nyní asi již nepoužívá pro právě ulovenou kachnu, nicméně je praktická, velká a je z omyvatelného nylonu. I pro tuto bundu platí to, co pro výše zmíněný Bedale: masivní zipy, možnost připnout kapucu, popř. teplou zimní vložku, kapsy na ruce a velké kapsy na spodní straně bundy. Oproti verzi Classic je zde jiný materiál a to 6 uncový Thornproof wax cotton. Tento materiál je velmi odolný proti případnému protrhnutí např. o větev nebo trní.



The Beaufort is a slightly longer than Bedale, the design of the jacket is isnpired by a hunter jacket. It explains the big full-width, lined, rear Game Pocket. Yes, you can use it for a freshly shot duck but more probably it will be used for a newspaper or a small shopping. There are the same features like for Bedale: a massive zipper, optional hood and lining, handwarmer pockets, practical bottom pockets. The Beaufort, first introduced to the range in the 1980s, is finished with the traditional Barbour Thornproof wax, which has a shiny, smooth finish. Thornproof wax is a lustrous wax with a deep colour and even touch. The cotton is calendered between rollers and then dyed. The resulting finish is smooth cotton which we term Thornproof because it is extremely resistant to snags and pulls from spiky plants such as brambles and hawthorn.




Podšívka je samozřejmě také z tartanu, v tomto případě se jedná o tradiční tartan z oblasti odkud pochazí rod Barbour, ze skotského Ayrshire. Nechybí ani tradiční měkký manšestrákový límec, ktrý lze v případě opravdu nepříznivého počasí uzavřít chlopní s druky. Rozdíl je také uvnitř v rukávu: Bedale má vlněný rukáv, který je obepnutý kolem ruky, což mělo zajistit aby do rukávu nepršelo právě při jízdě na koni. Beaufort má vnitřek rukávu z nylonu, který nebránil v rychlém pohybu při pozvednutí pušky k zamíření na cíl.



The lining is obviously made of tartan. While older Beauforts carry the Dress Gordon tartan, the modern Beaufort is lined with the patented Barbour tartan, which is based on the tartan sett from the Barbour family’s original home county of Ayrshire. There is comfortable corduroy collar which you can close with a flap in case of bad weather. There is a difference in the cuffs. While Bedale has a woolen knitted inner storm cuffs, originally designed to keep the rain from running down your arms as you hold the reins, the Beaufort has Velcro fastening nylon inner cuffs, originally designed to break away when lifting your arms quickly to shoot.



Pro oba typy bund nabízíme i kapuce v přislušném barevném odstínu a materiálu. Kapuce ma podšívku z tartanu, připíná se druky na manšestrákový límec. Po celém obvodu kapucy je uvnitř tlustý drát pomocí kterého kapucu vytvarujete do požadovaného tvaru. Drát lze vyjmout.

We offer the mentioned hoods for both types of jacket (in a proper fabric & color). The both hoods also traditional tartan lining and there is a removable coated wire in brim to hold a semi set position for optimum visibility.



Oby typy bund jsou velmi oblíbené po celém světě a hodí se nejen na pochůzky po lese, ale narozdíl od barevných outdoorových bund působí stylově i třeba přes oblek. Zjednodušeně jsou vhodné pro členy královské rodiny i pro rockové hvězdy. V případě potřeby máme v nabídce také originální Barbour vosk, kterým po pár letech můžete bundy znovu impregnovat. Pokud se bunda dlouholetým používaním jakýmkoliv způsobem poničí, lze ji poslat zpět do Barbouru, kde opraví všechny poškození a vrátí Vám ji do původního stavu. A to není jinde úplně běžná praxe nebo se pleteme? Více informací najdete třeba na velmi zábavném blogu Stylesurfin'.



These iconic jackets are very popular around the world and unlike the colorful outdoor technical jackets, the Barbour looks perfect when wearing suits too. Simply, those are very nice jackets for the members of Royal family and the rock stars alike! In case you will need it (and sooner or later you will) we sell also original Barbour wax which you can later when your jacket will be worn. If the jacket will have some scars or will almost tear apart, we can help you to send it back to Barbour to repair it and get back to great condition. And this is something what differs the Barbour jackets from the rest of the outerwear world. More information you can find everywhere on the web, but we would recommend this article (ok, it's in Czech but there are nice pictures too :)



A Jacket for Life from Tin Man Films UK on Vimeo.

Žádné komentáře:

Okomentovat