úterý 13. května 2014

Music Friday 13.5. SCHOOLBOY Q



Při vyslovení Kalifornie si většina z vás představí slunečné pláže, opálené lidi a velmi pestrou květenu. Její otisk v hudebním světě je jedna velká brázda a to nemusíte poslouchat jen The Beach Boys anebo Jefferson Airplane. V 60. letech bylo v nejsvobodnější části USA nastartováno dokonce pověstné Léto lásky. Zkrátka země zaslíbená happeningům, jointům i extatickým stavům. A v neposlední řadě, což je nejdůležitější – jde o skutečnou kolébku psychedelické hudby!


O dvě desítky let později, když obrys květinových dětí z ranných graffiti vyprchal, jí znovu proslavili Cypress Hill. Parta vášnivých kuřáků skunku v čele s B-Realem dala kalifornské muzice nový impulz a společně s ikonickým 2Pacem (jako první z hudebníků to dotáhl na rozpohybovaný hologram!) postavili pomník repetivní a houpavé hudbě, při které boky rozhoupe i pověstný mrtvý. O správném načasování svědčí milióny prodaných desek i zástupy mládeže oblečené do trik s marihuanovým listem. Stačilo by, ale popkulturní kontext vše posunul dál. V nedávné době na pojem cali green zareagovali i legendární turborockeři Gluecifer písní Car Full Of Stash.




Láska k zvukomalebné produkci se však neomezuje jen na rockery. Dnešní jihozápad USA nabídl hudební šanci i dalšímu míšenci jehož občanské jméno Quincy Matthew Hanley laikům asi přiliš nenapoví. Velkopěstitel, producent a rapper v jedné osobě se třemi zásadnímu deskami Setbacks (2011), Habbits & Contradictions (2012) a nejčerstvější Oxymoron (2014) vypracoval na respektuhodného následníka tolik velebené LA školy. Zatímco předposlední deska spoléhala především na úzký kontakt s NY ikonou A$AP Rockym, nové album je sebevědomější a lépe reflektuje vzestupy a pády téměř třicetiletého taťky, který možná až příliš často sklouzává k pochybným konexím s podsvětím. Název protimluv vystihuje přesně rozpolcenost, kterou policií často konfrontovaný rapper prochází. Zvlášť, když otevřeně přiznává zkušenost s čerstvě zakoupenou zbraní i svéráznými „kulinářskými" postupy v tracku Hoover Street.




Návaznost na legendární hip hop oldskool nezakryje ani moderní a zvukově bohatší hudební produkce. Rytmy jsou repetivní, beat žene slova chrlící mašinu vpřed. Řetězce slovních spojení fungují sice nahodile, ale každá z nich mají podobu pohlednice ze špinavých ulic velkoměsta, kde je kolikrát útěk na hřbitov pro živé i mrtvé jedinou cestou jak se vyhnout neutěšené skutečnosti. I když cestu štrýtu občas nelemují jen hezké obrázky, čelit lze pokorou a láskou k drobným radostem, které život v nelítostné realitě nabízí. V tomto ohledu je Schoolboy Q přímo hypnotizující. Možná i díky tomu mu na kladně hodnoceném albu (Pitchfork udělil nadprůměrných 7.8 hvězdy!) hostuje člen Wu-Tang Clan Raekwon.


Z tohoto důvodu je logické, že doporučujeme jeho show 14. 5. 2014 v prostorech pražského klubu Roxy. O této party by se mohly totiž hned pozítří vyprávět legendy.

-Max Švarc-






Žádné komentáře:

Okomentovat