středa 8. srpna 2012

Levi's Vintage Clothing - 501XX 1944



O konceptu Levi's Vintage Clothing (LVC) jsme psali nedávno zde. Psali jsem také o tom, že v rámci LVC se vyrábí kopie džín přesně tak, jak se vyráběly kdysi. Nejstarší modely (1890, 1915, 1922, 1933) nám zatím v nabídce chybí. Chybí i Vám široké džíny s knoflíky na kšandy a občas i bez poutek na opasek? Pokud ano, napište nám. Nejstarší typ v naší nabídce jsou tedy 501XX z doby 2.světové války, z roku 1944.

Na každých LVC džínách je krátký popis o co se v daném roce jedná.

Nyní se podívejme, čím jsou "pětsetjedničky" z roku 1944 tak specifické. Celý svět, včetně Spojených Států, byl ve válce, což byly samozřejmě pro všechny (kromě zbrojních korporací) těžké časy. Nastaly časy šetření a veškeré snahy se upíraly k tomu, aby se vyšetřilo maximum materiálu pro potřeby armády.

U Levi'su to mělo následující dopad:
  • odpadá The Cinch (stahovák na džínách vzadu), čímž se ušetřil materiál za stahovák jako takový, dva nýty a čas potřebný k jeho výrobě. Popravdě, v té době stejně všichni muži přecházeli od kombinace šle a stahovák k opasku, takže by patrně tato kreace zmizela i bez válečných omezení.
The cinch nebo také back-cinch. Do 30.let naprostá nezbytnost.
  • usoudilo se, že nýty zpevňující malou kapsičku nejsou nezbytně nutné, což je samozřejmě pravda, ale Levi's se k tomuto vrátil již u prvního modelu 501 hned po druhé světové válce, v roce 1947. Tímto opatřením se získal materiál na výrobu více nábojů (jiný důvod nás nenapadl).
Asi jediná verze 501, kde nýtky chybí.
  • knoflíky nyní byly standartizovány a horní knoflík je vždy oražen symbolem vavřínu. Ostatní knoflíky na poklopci někdy byly oraženy, někdy ne, patrně zaléželo na tom, jak jednotliví dodavatelé stíhali.
Motiv vavřínového věnce je zřetelný.
  • materiál na kapsy se také u jednotlivých džín mohl lišit, opět v závisloti na tom, co bylo zrovna k dispozici.
Tato verze má kapsy ze zeleného plátna.
  • nejvíc zarážející věc, na které si myslela americká vláda, že ušetří, je vynechání prošití zadních kapes charakteristickými "oblouky". Tento tzv. Arcuate Stitch byl poznávacím znakem Levisek již od roku 1873. Ovšem nařízení bylo potřeba dodržet, takže toto prošití zmizelo. Samozřejmě však bylo pro Levi's velmi důležité a tak jej nahradilo stehy, které nebyly prošité, ale jen namalované. Co na tom, že postupným praním a nošením namalované stehy zmizely, důležité bylo, že tam byly, když si pro džíny přišel zákazník do obchodu. Mluvíme zde přecejen o Spojených Státech, že? Není bez zajímavosti, že tento "vtip" použila i značka Evisu ve svých začátcích a používá ho dodnes.
Vypadá stejně jako vždy, ale vězte, že je to jen namalované.



Na druhou stranu, zejména díky tomu poslednímu omezení přineslo na trh věc novou, drobnou, ale o to důležitější věc: Red Tab. Tato maličká značka se stává symbolem originálních Levi'sek a je tomu dodnes. Samozřejmě časem přibyly tyto "taby" i oranžové, bílé a různé další, ale můžeme se domnívat, že důvodem pro její vznik byla nutnost odlišit Levi'sky od ostatních džín na trhu, obzvláště v období, kdy chyběl jiný poznávací znak (výše zmíněný Arcuate Stitch). Pro zájemce o právnické tahanice ohledně Red Tab a dalších poznávacích znaků doporučujeme tento článek v NY Times.

Red Tab slouží od tohoto typu dále jako rozpoznávací znak stáří džín. Povšimněte si velkého "E". Tzv. Big E pravděpodobně doma nemáte

Novinkou jsou také skrytké nýtky (concealed rivets), které drží zadní kapsy. U starších verzí džín byly nýtky standartně vidět i zvenku. Zákazníci si pak stěžovali na poškrábaný dřevěný nábytek, popř. odrřená kožená sedla na koních i v autě. Tato technologie se u prémiových výrobců používá dodnes. Je poměrně časově náročná tudíž ji u levných džín budete hledat marně.

Nýtky zevitř. Za zmínku stojí též dvě různé barvy nití.

Materiál na výrobu je již od roku 1915 od stejného výrobce, Cone Denim ze Severní Karolíny. Tam se vyrábí denim pro LVC vyrábí dodnes, tento je 12 uncí těžký, po vyprání a sražení je 14 uncový.



Kromě LVC jsou z 13,5 uncového denimu Cone Mills vyrobeny i třeba špičkové švédské džíny Nezumi, které mimo Švédské království seženete pouze u nás. Zde se jedná o prémiový White Oak denim.



Džíny jsou z roku 1944, takže mají vysoký sed a rovný, klasický střih, přecejen je to střih z doby před téměř 70 lety.



Jediným oficiálním prodejcem Levis Vintage Clothing ve Střední (jak si myslíme u nás v Čechách, ostatní říkají Východní) Evropě jsme my, Concept Qubus x Denim Heads, popř. náš eshop Denim Heads.


Žádné komentáře:

Okomentovat