pondělí 27. srpna 2012

Levi's Vintage Clothing 501XX 1947



Po minulém článku o "pětsetjedničkách" z roku 1944 je dalším typem v naší nabídce Levi's 501XX z roku 1947. Jsou takovým mixem obsahujícím prvky džín předválečných i válečných a zároveň jsou to džíny již připravené na babyboom, který nadešel krátce po 2.světové válce. Obecně by se dalo říci, že Ameriku čekaly zlaté časy blahobytu a džíny v té době začaly být důležité už nejen jako pracovní oděv. Dalo by se říci, že právě tento typ pětsetjedniček je ten, který od základu změnil zavedené zvyky v oblékání.

O slim-fitu se tady nedá mluvit, ale oproti předválečným kusům je to posun vpřed

Právě tyto džíny oblékal například ve filmu Wild One (česky Divoch) Marlon Brando a jeho kumpáni. Scenář filmu je založen na události, která se stala v americkém Holisteru a jedná se v podstatě o to, že parta motorkářů – vyvrhelů terorizuje poklidné kalifornské městečko. Ve filmu se sice objevují některé romantické prvky, které asi své místo při události neměly místo, ale tvůrci bet kompromisů dodrželi dress code těchto rebelů. Jednalo se samozřejmě o Levisky 501 dole ohrnuté, vysoké kožené boty Engineer boot (jako například tyto od Red Wing), bavlněné tričko a kožená bunda Schott Perfecto, které se v našich krajích odjakživa říkalo křivák. Myslíme, že i dnes relativně standartní outfit.





Po válečné verzi se vrací všechny prvky, o které byla verze z roku 1944 ochuzena. Nýtky na malé kapse jsou opět na svém místě, vnitřek předních kapes je opět u všech džín ze stejného materiálu. Vyšití na zadních kapsách, pro Levis tak důležité, se vrací s plnou parádou a navíc s drobným vylepšením. Vyšití je již provedeno na stroji s dvojitou jehlo, takže jeho vzhled už nezávisí na dovednosti obsluhy, která v dobách minulých musela dělat vyšití na dvakrát šicím strojem obyčejným, s jednou jehlou. Zajímavou novinkou je též vyšití jinou barvou nití než zbytek kalhot (žlutá oproti klasické „tabákové“ barvě). Tento drobný kontrast se u Levi's zachoval až do šedesátých let. Vyšití na zadní kapse dvojitou jehlou také nově přinaší tzv. Diamond stitch. Na fotce je jasné o jakou část se jedná.

V horních rozích jsou ukryty nýtky (concealed rivets)


Samozřejmostí je pak Red Tab, stále s velkým E v nápise Levi's (tzv. Big E). To se totiž samozřejmě Levisu velmi osvědčilo jako odlišovací znak od ostatních kalhot. Není bez zajímavosti, že právě Red Tab a vyšití na zadních kapsách bylo jádrem mnoha soudních sporů mezi Levi's a širokou škálou ostatních výrobců džín. Více např. tento článek v New York Times.

Nášivka je v roce 1947 stále ještě kožená, na verzi z tvrzeného papíru se změní až za více než 10 let


Také materiálem, ze kterého jsou džíny vyrobeny zůstává i nadále (v té době již přes 20.let) osvědčený prémiový 12 uncový (po vyprání až 14 uncový) denim z Cone Mills v Severní Karolíně. Některé prvky, které byly přítomny ješte počátkem 40 let, se již nikdy nevrátily. Zmizel nýtek pod poklopcem (tzv. Crotch rivet), který prý neměli rádi např. kovbojové, protože když usnuli u ohně, tak se často stávalo to, že se nýtek od ohně značně zahřál a pálil na místě, na který je každý muž poměrně citlivý. Dalším prvkem byl i Cinch-back nebo také buckle-back (viz minulý díl o 501, z roku 1944), který se díky 100% přechodu od kšand k opaskům jevil opravdu jen jako historický artefakt.

Na verzi LVC 501z roku 1933 nechybí ani cinch-back ani knoflíky na kšandy


Del našich informací od LVC je právě model 1947 tím nejoblíbenějším a nejprodávanějším ve vybraných evropských obchodech. Tak jsme se na něj těšili, že jsem odložil ostatní denimové projekty a začal se věnovat právě těmto kalhotám, ve verzi Rigid. To znamená, že džíny nejsou sanforizovány a jsou slovy Levi'su takzvaně Shrink-to-fit. Džíny se pak kupují o něco málo větší, ale hlavně o dost delší, než je Vaše typická velikost. Jde o to že džíny, které NEJSOU sanforizovány, se při prvním a několika dalších kontaktech s vodou sráží a přizpůsobují se pak Vaší postavě. Blíže jsme se tematice Soakingu věnovali ve speciálním článku zde, popř. v praxi při pracovních aktivitách s Momotaro ze série Vintage, které lze také koupit v té ryzí, nesanforizované verzi.

Nesanforizované džíny mění velikost, barvu i tvar postupným nošením, soakingem a připadným praním.

Ještě před prvním namočením do vany (tzv.soaking) jsem absolvoval soaking ne úplně chtěný, na motocyklu v dešti. Následně jsem provedl i soaking v teplé vodě a tam již sražení proběhlo o něco více. Vzledem k času dovolených jsem si nemohl nechat uniknout příležitost vykoupat svoje zánovní Levisky i v moři (tzv. Sea-soak). Připadal jsem asi ostatním ostatním navštévníkum jadranského ostrova jao exot, ale co by člověk pro své džíny neudělal, že?

Moře bylo velmi velmi klidné...

Mimochodem, tyto kalhoty mají asi nejvíce různých papírových visaček a doplňků, kolik jsme na džínách kdy viděli. A to se ví, že Japonci na svých džínách také s různými „cingrlátky“ také nešetří. Také zde samozřejmě nechybí dopis od Levi's, který vypadá jako psaný na stroji a výrobce Vám v něm děkuje za nákup a lehce poučuje o tom, jak jedinečné kalhoty jste si právě koupili. My s nimi bezesporu souhlasíme. Během příštích měsíců se budeme jejich vývoji věnovat.

Denim Heads visačka je stejně asi nejlepší.
Při nákupu je dopis přišitý k zadní kapse. První si ho přečte tedy až nový majitel.

Jako milá pozornost se jeví i bavlněná taška, ve které si džíny odnesete z obchodu (pokud tedy neodejdete rovnou v novém páru, tak jako to dělá jistá část klientely Qubus x Denim Heads).

Pokud někoho potkáte s touto taškou, tak už víte co bylo uvnitř.

Zadní strana vypadá skvěle.


Žádné komentáře:

Okomentovat