neděle 13. října 2013

Prkýnka na maso jsme uřízli - The book about the CZ skateboarding before 1990



Kniha Prkýnka na maso jsme uřízli je unikátní nejen svým tématem, ale i zpracováním. První kniha svého druhu (alespoň pokud je nám známo), která pojednává o specifické subkultuře, kterou skejt'áci bezesporu před rokem 1990 byli. Tehdy asi nikdo z 20 protagonistů, se kterými se před vydáním knihy vedly dlouhé rozhovory netušil, že "jejich" móda je předchůdcem obrovského byznysu, který nyní představuje skate nebo spíše street wear obecně. Kniha mapuje období zhruba od poloviny 70.let do roku 1990. V počátcích samozřejmě nebylo možné skate vůbec v ČSSR koupit a vše se muselo vyrábět podomácku, což samo o sobě asi bylo velké dobrodružství. Nezapomeňme na fakt, že v polovině 70.let byl skateboarding relativní novinkou i v Západní Evropě a nikdo tenkrát nevěděl jestli je to sport, životní sport nebo rebélie proti systému.



Na 500 stranách z novinového papíru jsou unikátní fotografie z těchto let. Obskurní závody ve skoku do výšky či slalomu, důležitost pražského Strahova nebo Stalina, spousta partiček z různých míst Čech. V této knize je obsaženo asi téměr vše co se v té době na skate scéně dělo. My jsme z knihy nadšení! Knihu si můžete prohlédnout a koupit u nás v obchodě, popř. v eshopu.



This book describes the skateboarding movement deep in communist years. Skateboarding was quite a new thing in the middle of 70's in Western and Eastern Europe as well. Nobody knew if it will be a sport, subculture, rebellion or just a solution for a boredom of living in the 70's. This book is not unique  by its theme but also how it is made: 500 pages of newspaper fabric contains parts of interviews with the first skaters in Czech republic and many, many photographs which can bring you easily to those good old times with a bit of nostalgia. You can grab a book in our store or you can buy it here.




Žádné komentáře:

Okomentovat