pátek 4. července 2014

Music Friday 4.7.2014: Cosmic Dead



Skotský Glasgow se jako hudební líheň osvědčil už tolikrát, že pokaždé, když se odtud objeví nová kapela, zpozorním. Tak se stalo i minulý rok před jejich dubnovým vystoupením v strahovském klubu007 se spřízeněnými Teeth of the Sea. Bohatá diskografie ve zmlsaných uších otevřela úplně novou éru poslouchání spacerocku, byl jsem okouzlen (ne)souhrou pulzujících nástrojů.




Tvůrčí zápal hoří už čtyři roky, po celou dobu efekty manipulující kapela ale nepřestává rozvíjet svojí bláznivě znějící vizi německého krautrocku, primitivní šedesátkové psychedelie a odkazu Hawkwind. Po celou dlouhou dobu i nahrává. Obskurní, nezřídka dvacetiminutové skladby vycházejí na všech myslitelných formátech (ne, na ozvučené válečky ještě nepronikli), většina věcí je ke slyšení na jejich bandcampovémprofilu anebo z nahrávek malého UK labelu Paradigms.



Žhavá novinka Easterfaust obsahující jednu trpělivě rozvíjenou kytarovou vizi rozdělenou do dvou oddílů, patří k introvertnějším nahrávkám. Vyhrávky jsou zde podřízeny nepsanému, ale slušně navíjecímu tempu/netempu. Sympatičtí vlasatí a vousatí experimentátoři zde z improvizační plochy přímo před vašima ušima odpreparují mocné sledy melodií, které rozeznáte vlastně jen tušením. Jako by se muzikantsví zanořilo do černé díry a odtud bylo vyzařováno zpět. Německý label Sound Of Cobra udělal s vydáním novinky dobře, fanoušci psychedelické avantgardy jsou z alba na větvi.
To byl ovšem před třemi lety i DamoSuzuki z Can, když skotská čtyřlenka improvizačně doprovázela na pódiu. Dost ale minulosti, příští středu se The Cosmic Dead předvedou opět na strahovskémkapci. Tentokrát s předkapelou LionelDixit od 19:30 a mnohem promakanějším „kosmickým" zvukem. A stejně jako minuly, i nyní se o tuto zábavu postaralo sdružení TJ Praha.

EASTERFAUST LINK ZDE.

-Max Švarc-


Žádné komentáře:

Okomentovat