čtvrtek 25. října 2012

Indigofera Prima Blankets



Milujeme přírodní materiály všeho druhu. Sice v naší nabídce převažují věci z bavlny (od džín, přes trika až po tašky Qwstion) a kůže (boty Red Wing či Tricker's, peněženky atd.), ale rozhodně nás baví výrobky z dalšího přírodního materiálu: vlny.



Vlna je materiálem, který je použit např. u Tweed Jacketu z kolekce Barbour Beacon Heritage (Harris Tweed z Vnějších Hebrid u Skotska), u námořnických kabátů a svetrů od bretaňských Armor Lux (skotská vlna) a také pro výrobu přikrývek Indigofera Prima Blankets (vlna ze severu Norska).



Vlna, o které se bavíme je vlna ovčí, dalšími typy jsou například angorská (z králíka), kašmír (z koz), alpaka (z lamy). Ovčí vlna je daleko nejrozšířenější. Na světě je v současnosti zhruba 1 miliarda ovcí, z nichž je jen necelá polovina vhodná na získávání materiálu pro přízi.
Tkaní je nejstarší způsob výroby textilií a po 4000 let své existence se zakládá stále na stejném principu - provlékání osnovních nití nitěmi útkovými. Po bavlně a lnu je nejčastěji zpracovávaným materiálem právě vlna, z níž se tkají deky a přehozy již po staletí. 




Struktura vlněného vlákna, které se s měnící se vhlkostí rozevírá nebo naopak stahuje, zajišťuje výborné izolační vlastnosti. Absobční schopnost vlny umožňuje vstřebání velmi vysokého procenta vhlkosti (až 20% hmotnosti může být voda), aniž by se tím snížily její izolační kvality a na dotek přitom zůstává suchá. Proto jsou vlněné deky vhodné i pro venkovní použití. Jinými slovy, vlněná deka narozdíl od bavněné hřeje (resp. udržuje teplo) i když je mokrá.


Podstatnou součástí ovčí vlny je tuk lanolin, jímž je obaleno každé vlákno. Lanolin odpuzuje vodu a vlhkost, neváže na sebe nečistoty a vlnu změkčuje. Má hypoalergenní a antibakteriální vlastnosti, které jsou ve velké míře využívány i v lékařství. Tento tuk, chránící ovci před parazity, ve vlně nadále působí. Brání vlákno i před jednou z nejčastějších příčin alergií, roztoči. Také díky tomuto specifickému rysu má vlna příznivé zdravotní účinky. Z tohoto důvodu se doporučuje vlněné výrobky prát s použití pracích prostředků obsahujících lanolín. A také je dobré dodržet maximální teplotu praní 30 stupňů.



Vlněná deka zachycuje tepelné záření z lidského těla a zároveň je z jejího povrchu (vnější část) jen velmi malé procento odvedeno pryč. Čím tlustší je deka, tím větší zábrana odvodu tepla je vytvořena. 
Možná tyto informace znějí složitě, ale je to věc, která v praxi funguje již tisíce let.
Mez další výhody vlněných materiálů patří :
  • dobrý odvod vlhkosti - odvod vlhkosti od těla ještě ve skupenství páry, narozdíl od umělých materiálů, které odvádí až kaplané skupenství a proto mohou studit
  • oddolnost proti ohni - narozdíl od spacích pytlů z umělých materiálů je prakticky nepropalitelná spadlým uhlíkem z táboráku či cigaretou
  • je to přírodní materiál čili obnovitelná surovina - neškodí životnímu prostředí
  • díky vysokému procentu prodyšnosti izoluje nejen proti zimě, ale i proti horku
  • pohlcuje tělesné pachy, ale zároveň není vlna dobré prostředí pro bakterie, takže nezapáchá. Tuto vlastnost využívají horolezci a ostatní sportovci, kteří vítají, že vlněné spodní prádlo není cítit ani po několikanácobném propocení.
  • přirozenou vlastností vlny je i eliminace UV záření


Díky všem těmto vlastnostem si vlnu vybrali džínoví specialisté ze společnosti Indigofera Prima Jeans. Řada přikrývek od této party se pak logicky nazývá Indigofera Prima Blankets. Stejně jako dobré džíny, i tyto deky, časem "zrají" a patina, která se vytvoří, jen dokresluje přirozenou krásu těchto ručně vyrobených kousků. A rozhodně zde platí rčení "Quality never goes out of style". 


Při rozhodování o zdroji pro výrobu nekompromisních dek bylo primárním úkolem nalézt dodavatele co nejkvalitnějšího materiálů a výběr padl na malou rodinnou firmičku na severu Norska. Životní podmínky tam jsou poměrně kruté a místní ovce jsou na nepříjemné počasí připraveny více než dokonale, svou kvalitní vlnou pak zásobují místní zpacovatele ovčí vlny. Ti jí pak tradičním způsobem zpracovávají a v tomto případě vytváří deky dle celkem známých designů od Indigofery. kromě desgnu se od sebe přikrývky liší i různou finální úpravou, od velmi příjemné a měkké až po deku, která je na dotyk hrubianská jako zvuk motoru Volvo Amazon. Design přikrývek i nášivky dává najevo každému džínovému fandovi najevo svůj původ. Kvalita, zpracování a originální design jsou průvodními znaky všeho co borci od Indigofery ukáží světu.


Z vlastní zkušenosti můžeme tyto deky jistě doporučit. K dispozici jsou nyní čtyři varianty designu. Na fotografiích vypadá sice pěkně, ale doslova hřejivý pocit, který máte, když jste do deky zabaleni, se bohužel vizuálně nedá zprostředkovat. 









Žádné komentáře:

Okomentovat